A növényi alapú táplálkozás drága és időigényes?

A növényi alapú táplálkozás drága és időigényes?

Az egyik leggyakoribb tévhit a növényi alapú étrenddel kapcsolatban.

Mikor lehet drága a növényi étrend?

A növényi étrend drága lehet abban az esetben, ha nem az idénynek megfelelő alapanyagokat részesíted előnyben, ha sok feldolgozott, vagy távolról érkezett élelmiszert fogyasztasz, esetleg többségében azok mellett voksolsz, amik helyettesítik a korábban megszokott állagot, ízvilágot (pl. többnyire ilyenek a húshelyettesítők, a növényi tejszínek, vegán készételek) avagy félsz, hogy nem viszel be elegendő fehérjét vagy más vitamint.

– Abban az esetben nem alakul ki bàrmilyen hiánybetegség, ha teljes értékűen és mennyiségileg is elegendő ételt eszel meg.


Mikor lesz olcsó, hosszútávon fenttartható a számodra ez az étrend?

Pár tipp, ami segítségedre lehet:

Törekedj a teljes élelmiszerekre, mint az előre csomagolt vegán alternatívákra, annak a tested és a bankszámlád is hàlás lesz.

Vásárolj egyszerre nagyobb tételben, amikor csak teheted. Amíg feltankolsz a száraz alapanyagokból, addig megeshet, hogy kicsit többet hagysz ott a boltban, vagy éppen a piacon, de hosszú távon nem kell félned attól, hogy komoly érvágás lesz az étkezés. Éppen ellenkezőleg! Havi leosztásban még mindig olcsóbban fogsz kijönni, illetve még időt is spórolhatsz vele, hogy nem kell gyakran vásárolnod menned.

Legyen 4-5 féle étel, amit alapból szeretsz és megfelel a növényi alapú étkezésnek. Ez legyen a kiindulópont és mellette bátran kisérletezz!

Készíts részben olyan ételeket, amiket le tudsz fagyasztani, így csak a sűrű napodon kikapod a fagyasztóból, felmelegíted és nem is kell többet bajlódnod azzal, hogy megint főznöd kell.

Pl.: a hüvelyesek, gabonák

Főzz le egy nagyobb adag gabonát amihez villámgyorsan tudsz készíteni egy friss salátát, zöldségragut, öntetet, párolt zöldséget, továbbá fűszerezz izgalmasan és már önmagában igen laktató lesz az étel.A fűszerezésre egyébként érdemes nagy hangsúlyt fektetni növényi étrenden, a fűszereknek csupa jótékony, egészségügyi hatásai is vannak, bátran kisérletezz.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Facebook oldalam

Instagram profilom