Igazi fenèk edzés! Hogyan indulj neki ?

Fenék gyakorlat mély izmok

Amikor elhatározod magad, hogy életmódot váltasz, elkezded tudatosabban élni a mindennapjaidat, ami abban is megmutatkozik, hogy oda figyelsz milyen tápanyagokat jutatsz be a szervezetedbe, milyen ételek előnyösek a szàmodra a céljaid eléréséhez, ezek mentén követsz egy élhető étrendet és mellette rendszeresíted a mozgást is, hogy fogyj, feszesedj és kicsit izmosodj is. Aztán egy idő után el fogsz jutni arra a pontra, amikor már kifejezetten adott testrészeidet szeretnéd jobban kiemelni, mint példàul azt, hogy szeretnèd, ha kerekebb feneked lenne a még nőiesebb alakért és igazán örülnél, ha rendelkeznél egy szép kerek popsival, mint a nőiesség egyik fő szimbólumával. 

Amikor elhatàroztad, hogy izmos, feszes és kerekebb feneket szeretnél magadnak, akkor az első és legfontosabb, hogy célzottan erősítsd a törzs stabilitásáért felelős tartóizmaidat, a mélyebben fekvő ízmaidat, az az a core-izmokat

Ezeknek az izmoknak a erősítése, megfelelő fejlettségi szintje nélkülözhetetlen a helyes testtartás, valamint a fájdalommentes, erős, fitt és nőies test kialakításához. A megfelelő törzsizomfűző kialakítással javul a testtartás, formálódik a comb, fenék és a has területe, valamint erősödik a hát és a karok izomzata egyaránt, de fejlődik a koordinációs képesség, az egyensúlyérzék és a stabilitás is. 

Fenék gyakorlat core izmok erősítése
Fenék gyakorlat core izmok erősítése

Tehát elengedhetetlen az erősebb core izmok fejlettsége ahhoz, hogy a farizmokat megfelelő intenzitással és eredményesen lehessen terhelni. 

Lényeges pont, hogy az első időkben olyan fenék gyakorlatokat végezzünk, ahol a mélyizmainkat is kellő hatékonysàggal meg tudjuk dolgoztatni.Ilyennek számítanak azok a gyakorlatok, ahol a mozdulatban kulcsfontosságú a fenék izmok bekapcsolása. Példàul hasonfekve ellentétes kar-láb kiemelése felváltva,négykézláb helyzetben nyújtott láb kiemelése további core izmok megfeszítésével, repülő törzsfeszítés talajon, mérlegállás.

Amikor a mély izmainkat sikerült egy szintig erősebbé tenni, úgy egy időben a core izmok további fejlesztése mellett beemelhetünk olyan fenékformáló gyakorlatokat, amivel nagyobb terhelést tudunk adni a farizmokra az (fenék) edzések soràn. Ezek lesznek az egyszerűbb, izolált fenékgyakorlatok, amik arra is hivatottak, hogy kialakítsa bennünk az agy-izom kapcsolatot, a nagyobb fókuszáltságot és bázisként szolgáljon a későbbi alapgyakorlatok stabil kivitelezéséhez úgy, hogy nagyobb százalékban elsődlegesen a fenekünk terhelődjön. Főleg az alapgyakorlatok lesznek azok, amikkel minőségi kerek feneket érhetünk el a minőségi, feneket növelő ételek fogyasztása mellett. Az alapgyakorlatok végzése feltétlenül szükségesek, konkrétan a fenék edzéstervünk része kell legyen az alapfeladatok elvégzése.

Ha meg van a 2-3 fő alapgyakorlat a fenék edzéstervünkben, amik rendszeresen jelen vannak az edzéseink alkalmával, akkor érdemes e köré építenünk az összes többi “kiegészítő” gyakorlatot. Egy jó fenék edzésterv alapfeltétele, hogy úgy építsük fel azt, hogy figyelembe vesszük az egyéni preferenciánkat, fejlesztjük folyamatosan a core izmokat, a kardiovaszkuláris rendszerünket és mindemellett alap és izolációs fenék gyakorlatok is rendszeresen elvégzünk Ezekhez mérten, ezeket figyelembe véve építsük fel a fenék edzésprogramunkat, amivel időről- időre látványos eredményeket, sikerélményeket érhetünk el a folyamatos progressziót fenntartva.  

Onnan fogjuk érezni a fejlődést, hogy a nehezebb, bonyolultabb és összetettebb gyakorlatra előbb érzünk rá, egyből megtaláljuk az adott gyakorlatban a stabilitásunkat, egyensúlyunkat és helyesen kivitelezve a gyakorlatokat hatékonyan tudjuk megdolgoztatni -akár nagyobb súlyokat is használva- a fenék izmokat, aminek látványos eredménye is van/lesz.

Az elkövetkezendő 4. blogsorozatomban részletezem a fentebb említett kerek fenék eléréséhez tartozó elméleti hátteret és gyakorlati példákkal is szemléltetem a könnyebb megértés miatt.

Kattints ide az 2. sorozathoz: https://fenekformalas.com/?p=2067&preview=true&_thumbnail_id=2069

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook oldalam

Instagram profilom

Főoldal
Profil
0
Kosár
Keresés