Honnan tudhatod, hogy nem eredményes az edzésed?

Honnan tudhatod, hogy nem eredményes az edzésed?

Te is olyan vagy, aki becsületesen, heti rendszerességgel eljár edzeni/otthon edzel, figyelsz a táplálkozásra, de nem látod az eredményt hosszú hónapok után sem?

Ilyenkor persze csalódottak leszünk, és hagyjuk is a francba az egészet. – Te is voltál hasonló szituban? – Pedig elég egy kis újragondolás, néhány apróbb módosítás és az eredmény nem marad el.

🦋 Rosszul összeállított edzésterv.

Az egyik legtipikusabb hiba, hogy az összeállított edzésterv nem támogatja azt a célunkat, amelyet el akarunk érni és a jelenlegi fizikai állapotunkat sem.

Ha nem reális szinthez van kialakítva az edzésterv, akkor túlterhelhetjük a szervezetünket, ami komoly sérülésekkel és kimerültséggel is járhat. De azért ne essünk át a ló túloldalára sem. Figyeljünk magunkat és érezzük, hogy mikor kell megállnunk.

🦋 Progresszív fejlődés elmaradása

Izomfejlesztésnél sokan elkövetik azt a hibát, hogy azokat a súlyokat és ismétlésszámokat használják, amelyekkel a legelején eredményt értek el. De az izmok már egy idő után nem produkálnak semmilyen fejlődést, hiába volt az elején hatásos az edzésterv. Ebben az esetben már nagyobb súlyokkal kell dolgozni és az ismétlésszámokat csökkenteni kell. A nagyobb súlyok jobban terhelik az izmokat, így ösztönözve őket a fejlődésre.

Figyeljünk arra, hogy amikor elérünk arra a szintre, hogy a nagyobb súlyokkal is könnyen megy az edzés, ismét érdemes emelni a súlyok nagyságán. Ha folyamatosan figyelünk fejlődési szintünkre és ahhoz alakítjuk edzéseink, intenzitásunk szintjét, garantált lesz a hatás és az állandó fejlődés.

🦋 Helytelenül összeállított étrend

Bármennyire nehéz elfogadni, de ha látványos változást szeretnénk, akkor ki kell dobnunk a rossz szokásainkat a kukába, amelyek nem építenek bennünk, hanem csak rombolnak.

Érdemes tudatos étkezési szokásokat kialakítani, figyelni a megfelelő kalóriabevitelre, az étel minőségére, többségében rostban- és vitaminokban gazdag élelmiszereket kell előnybe részesíteni és az étkezések számára, annak elosztására is érdemes figyelni a nap során.

A kalóriabevitel kiszámításánál figyelj a jelenlegi testtömegedre, magasságodra, életkorodra, a mozgás mennyiségére és a napi aktivitásaidra.

🦋 Nem helyesen végzett gyakorlatok

Ha nincs sportmúltunk, nincs egy jó testtudatunk kialakítva, akkor jóval nehezebb az elindulás.

A rosszul végzett gyakorlatokkal nemhogy a kitűzött céljainkat nem fogjuk elérni, hanem le is sérülhetünk vagy egy rossz mozgásminta berögzüléssel sokkal nagyobb kárt okozhatunk magunknak, mint hinnénk.

Érdemes ilyen esetben is segítséget kérnünk olyan embertől, aki jártas már a témában vagy kifejezetten személyi edző segítségét kérni, aki mellett biztosra mehetünk (jó esetben🙄), hogy jól fogjuk kivitelezni az egyes gyakorlatokat.

🦋 Céltalanság

Ahhoz, hogy eredményt tudjunk felmutatni, elengedhetetlen az, hogy egy konkrét terv legyen a fejünkben. Akár írjuk le egy papírlapra, bontsuk le kisebb célokra az elérni kívánt célunkat, így pontosan láthatjuk és nyomon követhetjük, hogy a kitűzött célunk felé haladunk-e, amelyet kigondoltunk magunknak.

Pl.: Ha eddig semmit nem mozogtál, akkor kezdj el otthon tornázni egy 5 percet.

Az is szuper, ha csak heti 2x beiktatod a testmozgást az életedbe.

Nem is hinnéd, hogy milyen sokat számít a végeredménybe a rendszeresen végzett mozgás és az odafigyelt, egészséges táplálkozás.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Facebook oldalam

Instagram profilom