Alap és izolált gyakorlatok a fenék edzésben.

Fenék edzés alap és izolációs gyakorlatokkal

Mielőtt belecsapnánk a téma tovább boncolgatásának, előtte tegyük tisztába, hogy mit nevezünk alap és izolált gyakorlatnak. Ennek a megértése segítségünkre lesz a hatékonyabb fenék edzésprogram terv elkészítéshez.

Alap gyakorlatnak nevezzük azokat a gyakorlatokat, amiknél több ízületben történnek elmozdulások. A többízületes gyakorlatok arra tanítják az izomzatot és a központi idegrendszert, hogy egyszerre és egy egységként tudjon működni. Tehát az alapgyakorlatok lesznek azok, amik nagyobb erőkifejtést kívánnak meg tőlünk, ugyanakkor eléggé le is tudják fárasztani az izomzatot.
Ez nem tud teljesen specifikus lenni, mert a segédizmok közrejátszanak a gyakorlat kivitelezésében, de még ebben a helyzetben is érdemes olyan fenék gyakorlatot választani, amiben jól tudjuk érezni a feneket és kellő hatékonysággal le is tudjuk fárasztani. Pl.: egy csípőemelő gyakorlat ezt a célt hivatott szolgálni. Különösen figyeljünk az alap gyakorlat kiválasztására és ott a megfelelő súly megválasztásra. Az az alap feneket formáló gyakorlat lesz jó a számunkra, amiben jól tudunk teljesíteni, erőlködni.

Izolált gyakorlatnak nevezzük azokat az egy adott kis izmot vagy izomcsoportot megdolgoztató gyakorlatot ami erősíti, illetve növeli az izom állóképességét. Általában ezek a gyakorlatok kisebb energiabefektetéssel járnak, de roppant fontos az agy-izom kapcsolat fejlesztésére, továbbá a fenék aktiváláshoz és a nagyobb fókuszáltság eléréséhez.  – Mind a kettőre szükség van, hogy megfelelően le legyen terhelve az izom. Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Ha már elsajátítottuk és jól tudjuk hasznosítani az eddig tanultakat, akkor rátérhetünk az igazi izomtömeg növeléshez. Amikor elérünk ehhez a szinthez minden képességünk meg van arra, hogy elkezdjük az igazi izomtömeg növelést. – Azzal jó tisztában lenni, hogy a fenék izomtömegének a nagysága, kereksége nem csak a következetes, fejlődésekben mérhető fenék edzések miatt lesz sikeres, hanem azért is, mert ezt megtámogatjuk a helyes táplálkozással, ahol olyan ételeket fogyasztunk, ami segít nekünk a fenék növelésben.

Egy jó fenék edzésterv onnan lesz megfelelő a számunkra, ha olyan gyakorlatokat tartalmaz, amikben igazán tudunk erőlködni, biztonságosan a határainkat feszegetve és a progresszió elvét követve. Érdemes kiválasztani 2-3 fő alapgyakorlatot és mellé 2-3 “kiegészítő” izolált gyakorlatokat tenni, amelyekkel teljes körűen ki tudjuk fárasztani a fenék izmokat.  

Ahhoz, hogy izomtömeget növeljünk elengedhetetlen, hogy az edzéspogramunkban szereplő alapgyakorlatokat 5-8-10 ismétlésekkel végezzük el 3 kör munkasorzattal és az izolációs gyakorlatoknál pedig 15-20 ismétléssel dolgozni 3-4 kör munkasorozattal.

Különbözőek vagyunk, te is és én is. Különböző ember típus is létezik, más és más élet és sportmúlttal, egyedi preferenciákkal.  Ebből pedig az következik, hogy amíg az egyik embernek beválik pár gyakorlat az nem biztos, hogy a másiknak is ugyanolyan hatásos lesz.

Elmesélek egy rövid történetet erről a “minden ember más” és ebből kifolyólag mindenkinek más a fenék edzésprogram felépítése és ebből következtetve más fenék gyakorlatok is szerepelnek benne.
Volt egy tanítványom, akivel elkezdtünk együtt dolgozni, hogy még nőiesebb alakja legyen és emellett természetesen a fő célja a kerekebb és feszesebb fenék volt. A nulláról kezdtük el felépíteni az erőszintjét és ahogy egyre előrébb tartottunk a közös munkában, az edzésekben úgy vált számomra világossá, hogy az ő idegrendszere “lusta”. Ez alatt azt értem, hogy a számára mindig szükség volt az alap gyakorlatok elvégzése előtt és közben feneket aktiváló gyakorlatot elvégezni. Kvázi neki ezekből állt a pihenő ideje, amikor igyekezett az idegrendszerét “munkára” bírni. Egy idő után szép lassan az idegrendszere is felerősödött annyira a gyakorlatokhoz, hogy már nem volt szükséges feneket aktíváló gyakorlatokat végeznie alap gyakorlatok elején és közben. Tehát ez a kis történet arra szolgál tanulságként, hogy érdemes tényleg energiát fektetnünk abba, hogy saját magunk kísérletezzük ki, hogy mely gyakorlatok lesznek számunkra a befutók, amikkel tartós eredmény érhetünk el. Ha viszont nem akarunk felesleges köröket futni, akkor érdemes olyan szakemberhez fordulni segítségért, aki ért hozzá és hiteles is a számunkra.

A kiinduló pont mindenkinél azonos kell hogy legyen, viszont amint az ember szinteket lép a fenék edzéseiben úgy válik egyre jobban specifikussabbá. Sose lehet tudni, hogy adott embernek mennyi idő kell ahhoz, hogy A- pontból B- pontba érjen. Könnyen előfordulhat, hogy elkezdi az alapgyakorlatok elvégzését, de – vissza kell kicsit nyúlni a régebben tanultakhoz – előtte több feneket aktiváló izolációs fenék gyakorlatot kell végezni. Olyannal is találkoztam, akinek egy fenék aktiváló gyakorlat elvégzését követően gyönyörűen és hatékonyan tudott dolgozni a feneke nehezebben kivitelezhető alapgyakorlatokban. Nem ritka jelenség az sem, hogy valaki összesen 4 gyakorlattól eléri a kerek feneket. Egyszerűen el kell fogadnunk azt a tény, hogy bizony mindenki egyedi és egyedi megoldások is szükségesek ahhoz, hogy elérjük a kerek feneket.

Záró gondolat: Ahhoz, hogy minőségi kerek feneket tudjunk építeni, nem elég csak egy kis részletet – csak egyes lépéseket átugorva – elsajátítani az egészből. A core izmok fejlesztésétől, az agy-izom rendes bekapcsolásán keresztül és az alapgyakorlatok jó elsajátításán át egészen a magas szintű koncentrálásig, minden, de minden fontos lépés és ezek együttesen sokat számítanak a végeredményben. Legyünk jelen minden fenék edzésünkben és folyamatosan erősítsük, tartsuk fent az edzés végéig ezt a tudatos fókuszunkat. Fókusz hiányában könnyen elveszíthetjük a koncentrációnkat, pedig egy fenék edzésnél elképzelhetetlen, hogy ne legyünk ott testben és lélekben egyaránt. Persze ez csak abban az esetben igaz, ha rövid időn belül szeretnénk kerek feneket magunknak. 

Maradj céltudatos, következetes és az eredmények jönni fognak maguktól.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook oldalam

Instagram profilom

Főoldal
Profil
0
Kosár
Keresés