Rossz mozgásminta az alakformálás zsákutcája

fenékformálásmerevlábas

Mi a probléma azzal, ha nem tudod helyesen kivitelezni adott gyakorlatokat?

Szakemberként gyakran tapasztalom, hogy az alakjukat formáló hölgyek az edzésüket rossz mozgásminta vagy – ebből eredeztethető-  helytelen testhelyzetben/ testtartással hajtják végre és sok esetben nem is a céljuknak megfelelő gyakorlatokat alkalmazzák. Ez hosszútávon negatívan befolyásolhatja az egészséget és az elérni kívánt alakformálási célokat. Nem beszélve arról, hogy így megnövekszik az az időintervallum, ami alatt jobb esetben elérjük a céljainkat. Akár évek mehetnek el azzal, ha nem vagyunk elég körültekintőek, tudatosak, figyelmesek és tudunk produktívan teljesíteni az edzésünk alatt,

Nagyon sok múlik a helyes mozgásminták kialakításán. Gondold el a helyes mozgásmintát, mint a házadnak az alapjait. Egy stabil ház, csak akkor marad szilárd, ha annak az alapjai is tisztességesen lett megépítve. Ebből pedig egyenesen következik, hogy ha sikerül elsajátítanunk a jó mozgásmintákat, az egyes gyakorlatok helyes kivitelezést már félig nyert ügyünk van és sokkal gyorsabban, rövidebb idő alatt tudjuk elérni a kívánt egészséges testalkatunkat. Így érdemes a lehető legnagyobb hangsúlyt ebbe fektetni és addig gyakorolni, amíg sikeresen el nem sájátítottuk. 

Helytelen mozgásminta, rosszul végzett és a nem megfelelő gyakorlatok alkalmazásának a következménye

fenékformálásmerevlábas fenékformálásmerevlábas

Abban az esetben, ha nem sajátítod el a jó mozgásmintákat és a rosszul berögzült gyakorlatokat hajtod végre, úgy hosszútávon nemcsak mozgásszervi elváltozások következnek be, de még a folyamat közben vagy a végén is értelmetlenül fogsz állni a helyzet előtt, hogy olyan sok időt és energiát belefektettél az egészbe és mégse látod az eredményt.
Ez pedig egyet jelent: Ha egy kevésbé jó mozgásmintával rendelkezel, akkor az építkezésed szétcsúszik és nehezen lehet vissza korrigálni. Több idő szükséges ahhoz, hogy egy berögzült, helytelen mozgásmintát és adott gyakorlatot kikorrigáljunk. Ahelyett, hogy már az elején jól megtanulnánk a céljainkhoz szükséges kivitelezési technikát. Pont emiatt érdemes már a legelejét venni a dolgoknak és megtanulni jól használni a testünket az edzéseink alatt alapvető készségek elsajátításával egyetemben.

A rosszul kivitelezett gyakorlatokkal olyan extra terhelést adhatunk az ízületednek, ami a későbbiekben fokozott mozgásszervi problémákat tud generálni. – Arról nem is beszélve, ha eleve van panaszod.- Ilyen lehet egy fokozódó izületi kopás térdben, csípőben és/vagy vállban. Ha pedig a hanyagtestartást nézünk, akkor gerincbántalmak, idegi becsípődések, megrövidült izmok és abból fakadó húzódások és sérülések is előfordulhatnak. Az egész helyzetet pedig súlyosbítja, ha elkezdesz ellenállással szemben végezni az edzéseidet. Érdemes ezeket nem félvállról venni és a saját érdekünkben megfontoltnak, elővigyázatosnak lenni. Ellenkező esetben több kárt okozhatunk magunknak, mint előnyünk származna belőle.

A másodikkal gyakori hiba, amit észrevettem az pedig az, amikor nem az egyénre szabott gyakorlatok vannak végre hajtva. Ezalatt azt érzem, hogy rengeteg gyakorlat létezik, azonban csak bizonyos feladatok lesznek számunkra a legmegfelelőbbek. Pont ezért érdemes kisérletezni, hogy mely gyakorlatok lesznek azok, amikben igazán jól tudunk erőlködni. Az alapgyakorlatok megléte fontos és köré kell építeni az edzéstervet, de nem biztos, hogy adott esetben egy guggolás megoldást nyújt egy kerek popsi elérésében ,mintsem ha csípőt emelnél. Azonban vannak esetek, amikor egyes nők jobban tudják aktiválni a farizmukat a guggolás gyakorlat alatt az adottságuknak köszönhetően. Ez egy olyan dolog, hogy mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia és több időbe telik, mire rájövünk, hogy mely gyakorlatok lesznek a számunkra a legoptimálisabbak. Ha nem szeretnénk kisérletezésbe kezdeni, akkor javasolt szakember megkérdezni és a segítségét kérni a sikeres előbbre jutásban. A nem megfelelő gyakorlatokkal csak magadnak nehezíted meg az alakformálásodat és gyakran érezheted egy örökkévalóságnak a mozgással kapcsolatos célod elérését.

Rengeteg visszajelzés jött a nálam járt ügyfelektől, miszerint ahogy helyre tettük az egyes mozgásmintákat, a gyakorlatokat és alkalmaztam náluk korrekciós feladatokat, – akinek szüksége volt rá-, onnantól kezdve az addigi ízületi fájdalmaik mérséklődtek, javultak vagy meg is szüntek.  Arról is beszámoltak, hogy sokkal jobban érzik az adott gyakorlatokat és a végrehajtásuk közben az épp dolgoztató célzott izomcsoportot. Ennek hatására sokkal többet tudtak izomzatilag fejlődni rövidebb idő alatt. – “Csak” ennyit számít az, ha valaki helyesen hajtja végre az edzései alatt a gyakorlatait és a számára megfelelő feladatokat jól hajtja végre megadott fokozódó progresszió elvét követve.

4+1 tipp, amit tarts be a jó mozgásminta/ gyakorlatok elsajátításhoz:

1. Számodra hiteles szakembertől lesd el / sajátítsd el a gyakorlatoknak a helyes kivitelezést

2. Mérd fel a gyakorlat bonyolultságát és a saját edzettségi szintedhez mérten végezd a gyakorlatokat. (Érdemes olyan mozgásminta szerinti gyakorlatokat választanod, amikben jól tudsz erőlködni.)

3. Legalább 2x nézd meg az adott gyakorlatot miként hajtják végre! Próbálj nagyon figyelmes lenni!

4. Próbáld meg te magad végrehajtani, de első időkben úgy, hogy tükör előtt próbálod csinálni vagy telefonnal videóra felveszed magadat, ahogy végre hajtod a gyakorlatot. Mind a kettő megoldás abban lesz a segítségedre, hogy közelebb kerülj ahhoz, hogy helyesen végre hajtsd az adott gyakorlatot és elkerüld annak a veszélyét, hogy rosszul végezdnéd el. Roppant fontos, hogy jól rögzüljön benned, mert ez is egy lépés afelé, hogy fenntarthatóvá tud tenni a majd elért alakformálási céljaidat.

+1 Ha a gyakorlásánál továbbra is azt érzed, hogy nehezen megy, nem érted hogyan is kell elvégezni, akkor ebben az esetben egy szakember segítsége sokat lendíthet az egész folyamaton.

Ez az első számú lépések, amik ahhoz szükséges, hogy sikeres teljesítményre tegyünk szert. Ha ezeket a pontokat betartod, eszerint fogsz cselekedni, akkor már sokat teszel azért, hogy a célodat egészségesen érd el. Egy cél elérése sem ér annyit, hogy közben az egészségünk kárára menjen.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook oldalam

Instagram profilom

Főoldal
Profil
0
Kosár
Keresés