FARIZOM EDZETÉSÉNEK – NYÚJTÁS FONTOSSÁGA

Tótfalusi Alexa

Miért lényeges a (jól) működő farizom?

Egyrészt az aktív farizom épp eléggé feszes, kerek, ami mindenkinek az álma. De ami ennél is fontosabb, hogy sok problémától megóv.

  • csípőkopás, csípőizületi panaszok
  • medencefenék diszfunkció
  • derékfájás (lumbágó, isiász, porckorongsérv stb.)
  • alsó végtagi panaszok (térd-, boka fájdalom stb.)

Tehát ha ezek közül bármelyik érint téged, figyelmet kell fordítanod a farizomra és törekedni kell arra, hogy lényegesen jól működjön.

Gyakorlatok, amiket akár az íróasztalodnál is el tudsz végezni a cél érdekében:

1. Székről felállás-leülés

Az egyik legkézenfekvőbb gyakorlat, ha már úgyis sok időt töltünk széken. Ülj a szék elejére, lábaidat csípőben és térdben 90º-ban hajlítva legyenek. Lassan izomerőből emelkedj fel a székről, támaszkodás, lendület nélkül. Ugyanígy ereszkedj vissza. Mindenképp ügyelj arra is, hogy a sarkad ne húzd közelebb a székhez, és a mozgás közben a térdeid a boka fölött maradjon. A törzs előre döntésével és a karral előre nyújtózva segíthetsz magadon a felállás és leülés során.  Végezz 3x 10 ismétlést belőle.


2. Nyújtott láb oldalra és hátra emelése

Kerülj a széked mögé és fogd is meg, hogy stabíl maradj egész gyakorlat végrehajtása alatt. Húzd ki magad és a csípőd elfordulása nélkül, előre megfeszített farizommal emeld ki hátra és oldalra a lábadat felváltva. Végezz 3x 10 ismétlést belőle.

Miért fontos a farizom lenyújtása?

A csípőkörüli izmok nyújtásával elkerülhető számos mozgásszervi rendellenesség. Ennek hiánya olyan panaszokat tud okozni, ami megnehezíti a mindennapos életvitelünket.

2 jellemző mozgásszervi elváltozás gyakori:

1. Amikor piriformis szindróma alakulhat ki, ami hosszútávon komolyabb fájdalmakat okozhatnak a számunkra a mindennapi tevékenységeink elvégzésében. Leginkább akkor jelentkezik, amikor olyan tevékenységet folytatunk, ami hosszú idejű üléssel párosul.
A piriformis-szindróma egy olyan betegség, amely során a fenékben található piriformis izom begörcsöl és fenéktáji fájdalmat okoz.

A piriformis izom görcse irritálhatja a közelében lévő ülőideget, ezáltal fájdalmat, zsibbadást és bizsergést okozva a láb hátulján és a lábfejnél.Jobb elkerülni ezt és már a tünet jelentkezése előtt tenni egészségünkért. 

2. Amikor a csípő körüli izmok edzésének, illetve nyújtásának hiányában, ezeknek az elhanyagolásaval pedig könnyen megrövidülhet a csípőhorpasz izmunk. Ez könnyen okozhat nagyobb izommerevséget és a mozgástartományok drasztikus lecsökkentését.

Mind a két esetben a kialakulásának az okai:

  • Hosszantartó ülés
  • trauma, sérülés vagy ezek következtében fellépő vérömleny, mely nyomást gyakorol az ülőidegre
  • Kerékpározás, hosszabb távú futás, séta
  • Nem megfelelő vagy megerőltető edzés
  • krónikus gyulladás (izom eredési- tapadási helyén, az ín nyálkatömlő)
  • beszűkült ízületi mozgások (csípő, gerinc deréktáji szakasza)
  • helytelen testtartás (nem megfelelő helyzetű medence)
  • Nyújtás vagy erősítés hiánya

Ezek ellen könnyen tehetünk, ha időt szentelünk a farizmok alapos átmozgatására és lenyújtására.

Általánosságban elmondható, hogy magának a nyújtásnak ugyanolyan fontosnak kell lennie, mint a bemelegítésnek és a testedzésnek. Ennek elhanyagolása az izmok merevedésével, mozgástartományának beszükőlésével járhat, ami azt is eredményeztetheti, hogy egyes gyakorlatokat nem fogunk tudni helyesen, teljes mozgáspályán végrehajtani és még egyensúlytalanság, is kialakulhat.

Nekem se a legkedvencebb időtöltésem az edzőteremben, de a tudatosságom lévén mégis szentelni szoktam minden edzésem végen egy 10-15 perc nyújtást. Ezt a szokást már közel 13 éve rendületlenül tartom, mióta csak elkezdtem sportolni.

Egyszerűen úgy fogom fel, hogy erre igenis szüksége van a testemnek, az izmaimnak és igazán megérdemlik az embert próbáló edzéseim után, hogy lelazítsam őket.

Rendületlenül hiszek abban, hogy a nyújtás elősegíti a szép izomtónusunk kialakítását, ezért azt javaslom, hogy még véletlenül se hagyd ki az edzésed végén. Idővel magadnak fogod megköszönni, hogy szántál erre pár percet és becsületesen megcsináltad alkalomról alkalomra.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook oldalam

Instagram profilom

Főoldal
Profil
0
Kosár
Keresés