„Nem tudok fogyni, pedig odafigyelek mit eszem!”

woman with overweight abdomen. hand holding excessive fat belly ,front view

Rengetegszer merül fel ez a mondat az ügyfeleim körében, akik küzdenek azért, hogy sikeresen leadjak azt a fránya felesleget, amik rajtuk van. Miért megy az egyik embernek “könnyebben”, a másiknak nehezebben a fogyás?

Két ember típust szoktam megkülönböztetni.

Az egyik, akinek a szervezete soha nem találkozott azzal, hogy kalóriamegvonás, éheztetés, sanyargató étrend és társai.

Mondhatni érintetlen, szűz területtel, normálisnak mondható anyagcserével rendelkező szervezettel és hormonháztartással nézünk ilyenkor szemben.

Ha voltak is enyhe próbálkozásai, akkor se ment a végletekig, így épp “megúszta” azzal, hogy nem volt nagyon kitartó – bármennyire furán hangzik.

Ebben az esetben az egyén sokkal gyorsabban eltudja érni a célját már akár annyival is , hogy elkezd kicsit jobban oda figyelni arra, hogy mit eszik, és itt nem kell nagy dolgokra gondolni, – mint pl.: elkezd rendszeresebben enni vagy a szénhidrátbevitelének 90%- összetett, lassú szénhidrátokat fog tartalmaz és az olajokat mellőzi vagy még elkezd heti rendszerességgel mozogni mindamellett, hogy tudatosabban fog táplálkozni. – de nyilvan egyéntől függ, hogy kinek mi válik be.

Meglévő tudás nélkül vagy ha nem ismerjük a saját testünk reakcióit, nehezen tudunk sikerrel járni.

Nekik elsődlegesen megszoktam tanítani a helyes táplálkozást, megértetem velük, hogy egy étkezésen belül milyen makrónutrienseknek kell szerepelniük a tányéron, hogy az a céljukat támogassák.

Elmagyarázom nekik, hogy miért jobb az egyik alapanyag a másiktól, mit mivel tudnak helyettesíteni, mit hagyjanak teljesen el és miként tudnak úgy táplálkozni, hogy egy pici kompromisszummal, de egy kiegyensúlyozott, élhető étrendet tudjanak követni, akár életük végéig.

Mindig a végső, másodlagos célom, hogy az általam átadott tudással – elmélettel, az az magyarázásokkal és gyakorlatba átültetve, az az releváns példákat nézve vagy konkrét étrendet írok, menütervet állítok össze a számukra- ő maguk is tudjàk helyesen, a céljuknak megfelelően alakítani az étkezésüket és rendszeresen, már-már rutinszerűen tudják alkalmazni a megtanultakat könnyedén.

Se többet, se kevesebbet nem szoktam átadni, csak ami épp szükséges az ő igényeit nézve.

A másik típust úgy hívom: “Éheztetem magam, de figyelek, hogy azért egészségesen tegyem ezt meg.”

A másik tipus – ebből van a legtöbb!- , akinek a szervezete már megtapasztalta milyen, amikor éheztetve van hosszú ideig – több hasonló fogyókúrát kipróbálva belekerült egy jojo effektusba, ami mindig kudarcba fulladt- , kevés kalórián kell a mindennapokat “túlélni” (ugyanúgy teljesíteni mindenhol az életben, ha nem jobban ) és emiatt az anyagcseréje is alkalmazkodik ehhez az életvitelre, tehát beáll egy energiatakarékos módra és ekkor tapasztalható az a jelenség, hogy az istenért se akarnak lemenni azok az utolsó 5-10 kg-ok.

Neked is ismerős ez az élethelyzet?

A szervezet tudja jól – nem hülye a második alkalomtól- és megtanulta milyen az, amikor nem kap elèg ételt, kalóriát és azt kell beosztania, amit kap, így elkezdi tartalékolni a kapott energiával.
Aztán szép lassan, ahogy telik az idő és az egyén látja, hogy csak nem akar mozdulni az a fránya súly, még kevesebbet eszik és még az edzések számat is megnöveli, -még jobban beleadja az energiáját – aztán egyszer csak a szervezete beint és lekapcsolja energetikai hiány miatt pl.: a hormonális folyamatokat, amik elengedhetetlen a súlyvesztéshez vagy ahhoz, hogy valaki egészséges legyen.

Sokan bele se gondolnak, hogy mekkora energia kell egy menstruacio lebonyolításához.

Az egész ember maga egy nagyon összetett, finomhangolásúként lett megalkotva. Ha valami hibázik, ott az egész folyamat megbomlik. Csak gondoljuk végig az érzékeny női hormonális rendszert, magát a ciklus lefolyását, ami nagy energiát igényel a testtől, de mi mégis megvonjuk magunktól az elegendő kalóriát…

Szóval náluk azon felül, hogy újra átveszem a helyes táplálkozási irányelveket, módszeresen, de újra megtanítjuk müködésbe lendíteni az egész hormonális rendszert és ezzel az anyagcserét, hogy a végén ők is elérjék a céljukat.

Az alkalmazási módszerek egyénenként különböznek, épp kinek melyik tünettegyüttes van.
Pl.: csak IR, Pco, Pcos vagy IR+ Pcos . – ez a legnehezebb eset abban a tekintetben, hogy itt a test annyira inteligens lett, hogy trükközni kell a tápanyagok megválogatásával, meg kell lennie a megfelelelő és elegendő kalóriabevitelnek – Az se megoldás, hogy több alacsony kalóriasűrűségű ételt eszünk, ami tipikus hiba szokott lenni az egészségesen étkezők körében, hogy látványra nagy mennyiséget esznek, de kalóriában nagyon keveset- továbbá fontosak :

  • az ételek párosítása,
  • az optimális fizikai terhelés megválasztással,
  • a táplálékkiegészítők megléte,
  • hogyan viszonyul magához a kliens emberileg, hol van az a blokk, az az elakadás, ami egyensúlytalanságot okozott,
  • mennyire tudja helyén kezelni a stresszt..

Tehát egy csomó mindenre kell figyelni és beletanulni. Egyszerűen egyensúlyba kell újra hozni a test, lélek és mentális síkot energetikailag. De összességében elmondható, hogy, – ami nagyon fontos megjegyezni- NEM lehetetlen helyrehozni, ami elromlott, csak máshonnan kell megközelíteni a problémát, ami nagyfokú nyítottsàgot igényel az ügyfél részéről. Tudom, hogy mi müködik és mi nem fog egyáltalán.

Én ilyenkor minden tapasztalatomat, tudásomat átadom emberileg és szakmailag egyaránt, hogy az ügyfelem újra egy egészséges,boldog és teljes életet tudjon élni, abban a testben, amiben jól érzi magát.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook oldalam

Instagram profilom

Főoldal
Profil
0
Kosár
Keresés