Barion Pixel

Fenék aktiválás a fenék gyakorlatokban

kék gumiszalag popsi

Mit is jelent az agy- izom kapcsolat? : Ha megközelítően pontosan szeretnénk leírni, akkor azt mondhatjuk, hogy 100%-os koncentráció, teljes kontroll alatt tartást és/vagy izomtudatot jelent az agy izom kapcsolat.

Az agy-izom kapcsolat fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a farizmainkat a gyakorlatok során kellő hatékonysággal tudjuk bekapcsolni a munkába. – Igaz ez más izomcsoportoknál is. – Ennek hiányában nem fogjuk tudni kihasználni a farizmok teljes terhelhetőségèt a fenék edzéseink során, amitől eredménytelen is lesz. 

Az agy-izom kapcsolat folyamatos fejlesztése, javulása a mozgáskoordináció javulását hozza magával. Tehát egyes ( fenék) gyakorlatok többszöri elvégzése ( értsd: minden edzés alkalmával végezve) hatására tud igazán kialakulni ez a kapcsolódás. 

Maga az agy-izom kapcsolat egy érzés, amikor az éppen edzett izomnak minden egyes ismétlésnél fókuszálunk. Érezzük, ahogy vér pumpálódik az adott izomba, és csakis abba, amelyiket éppen eddzük. A többi izomcsoport ilyenkor feledésbe merül, teljesen kizárjuk. Ha ezt edzésről edzésre megvalósítjuk, akkor előbb vagy utóbb megtapasztaljuk a fejlődés élményét és az eredményét is.

Ezért érdemes kezdőként “kisebb” és egyszerűbben elvégezhető fenék aktíváló gyakorlatokat végezni, hogy ráérezzünk a farizmainkra. Az egyszerűbben elvégezhető fenék gyakorlatoknak az az előnye, hogy kevésbé kell több felé koncentrálni, több mindenre figyelni egyszerre egy gyakorlaton belül. 

Például egy négykézláb végzett fenék gyakorlatnál kevesebb dologra kell egyidejűleg figyelni, mint egy fenékcentrikus guggolásnál. Amíg az első kevesebb stabilitással, egyensúllyal és elmozdulással jár, addig a másik fenék gyakorlatnál már figyelni kell az egyensúlyra, a pozícióra, a technikára, a levegővételre, a törzs stabilitására, a súlyra, a súlypontra és a pontos kivizelezésre. Ez nem azt jelenti, hogy a négykézláb végzett fenék gyakorlatoknál nem kell ezekre figyelni, de még mindig egy könnyebb feladat a fenék megedzésére, mint a fenékcentrikus guggolás.

Guggolás fenékcentrikusan
Guggolás fenékcentrikusan


Akik pedig haladóbb szinten vannak érdemes a fenék edzések elején bemelegítő vagy levezető sorozatként elvégezni pàr agy-izom kapcsolatot erősítő/fejlesztő fenékizmokat izoláló gyakorlatokat a még eredményesebb fenék kerekítés érdekében. Az agy-izmot kapcsolatot fejlesztő gyakorlatok elvégzése hozzásegít ahhoz is, hogy a nehezebb, súllyal végzett gyakorlatoknál is hatékonyan tudjuk bekapcsolni a fenekünket az edzésmunkába, aminek a hatására nagyobb sikerrel fogjuk tudni megedzeni és általa növelni a fenekünk izomtömegét, formáját.

Amikor fenék aktiváló gyakorlatokat szeretnénk végezni legelőszőr saját testsúllyal tegyük meg. Ha azt érezzük már jól megy a gyakorlatok kivitelezése, akkor tovább színesíthetjük a fenékformáló gyakorlatainkat lábsúllyal, kézi súlyzóval vagy gumiszalaggal. – Továbbá nem csak a fenék gyakorlatok és fizikai eszközök bevonása lesz az, amivel eredményt érhetünk el. 

Például azzal, hogy becsukjuk a szemünket és elképzeljük az adott fenék izmot.
Sokféleképpen lehet elérni a célt, de csak néhány fog beválni a számunkra. Ezeket kisérletezzük ki! Mindenkinek más módszer válik  be. Amikor megtaláltuk ezt a módszert, akkor tartsuk meg és rendszeresen alkalmazzuk a fenék edzéseink során. Érdemes minden agy – izom kapcsolatot fejlesztő módszert kipróbálni annak érdekében, hogy elérjük a kerek feneket és minőségi izomtömeggel rendelkezzünk.

Meg kell találnunk azokat az izolációs gyakorlatokat, amikben jól tudunk erőlködni az az magabiztosan tudjuk végrehajtani a fenék gyakorlatokat. Ehhez türelem és több gyakorlás szükséges, hogy rájöjjünk mely gyakorlatok válnak be igazán nekünk. Igen, ha egyedül fogunk neki a (tudatos) fenéképítésnek, akkor sokkal több időt kell ráfordítanunk arra, hogy látványos eredményt tudjunk elérni. Ellenben, ha fontos szàmodra az, hogy biztosan tudj lépésről-lépésre haladni, hogy ne fuss zsákutcákba, akkor ebben a helyzetben érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki tényleg ért a témához, megvan a kellő tudása és hitelessége ahhoz, hogy ki kérd a tanácsait.

Amikor elolvasunk egy ilyen vagy hasonló cikket, akkor egy részét megérthetjük a fenékformálásnak, a fenék edzésnek, viszont ezek az információk és azok az információk, amiket nem lehet átadni csak szavakkal a gyakorlatban való átültetése sokkal bonyolultabb annál, mint azt elsőre tünhet laikusként. Nagyon sokat számít a tudás megléte, annak helyes alkalmazása egy egyéni igények szerint felépített progresszív edzésprogramban ami függ az edzettségi szinttől.

Mindenki más szintről indul, ami teljesen meghatározza azt, hogy milyen elgondolás, terv mentén jutsz el a feszes és kerek fenékhez. Így érdemes szakemberhez fordulni, ha vágyunk a még kerekebb, tónusos fenékre. A megértés, a mit miért csinálunk, az ok-okozati összefüggések és az egyéni adottsàgokat felmérve és egybe gyúrva kell kihozni a feneked fejlesztéséből a legtöbbet, hogy hosszútávon sikeresen fent tud tartani az elért kerek feneket.

Kattints ide a 3. sorozat folytatásához: https://fenekformalas.com/?p=2075&preview=true&_thumbnail_id=2076

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook oldalam

Instagram profilom

Főoldal
Profil
0
Kosár
Keresés